تغییرات قیمت نفت تا حدود زیادی به تأثیر واکسن کرونا و اینکه تعداد موارد ابتلا به کووید 19 همچنان رو به افزایش است، بستگی دارد.
گروه تولیدکنندگان نفت اوپک پیشبینی خود برای رشد تقاضای نفت در سال 2021 را تغییر ندادند. دان یرگین، کارشناس انرژی هشدار داد که این ماجرا میتواند تغییر کند. سیانبیسی گزارشی دراینباره منتشر کرد.
دان یرگین، نایبرئیس شرکت IHS Markit به سیانبیسی گفت: تغییرات قیمت نفت تا حدود زیادی به تأثیر واکسن کرونا و اینکه تعداد موارد ابتلا به کووید 19 همچنان رو به افزایش است، بستگی دارد.
روز پنجشنبه بعدازاینکه جو بایدن رئیسجمهوری منتخب ایالاتمتحده از بسته 1.9 تریلیون دلاری برای حمایت از خانوارها و مشاغل در برابر کرونا رونمایی کرد، امید به افزایش تقاضای نفت بیشتر شد.
به گفته یرگین، علاوه بر این بسته کمک مالی، دو عامل دیگر به خوشبینی بازار دامن زدند. یکی واکسیناسیون است که بدین معنی است که بحران پایان مییابد و شاید تا بهار تعطیلیهای سراسری تمام شود.
مورد دیگر به اعتقاد یرگین، اقدامی است که عربستان سعودی انجام داد. او ادامه داد: این سومین بار است که عربستان سعودی در کمتر از یک سال تغییر ناگهانی در سیاست خود انجام میدهد. تغییر اخیر هم کاهش تولید یکمیلیون بشکه در روز بود. البته آنها اعلام کردهاند که نگران تأثیر افزایش ویروس و موج دیگری بیماری هستند.
اعضای اوپک و متحدان غیراوپکی آنها که اتحاد اوپک پلاس را تشکیل دادهاند، تولید نفت را با رکوردی بیسابقه در سال 2020 کاهش دادند. آنها این اقدام را در تلاش برای حمایت از قیمتها انجام دادند، چراکه محدودیتهای کووید 19 در سراسر جهان و سقوط سفرهای هوایی منجر به شوک شدید تقاضای سوخت شده بود.
عربستان سعودی، بزرگترین صادرکننده نفت جهان، از آن زمان گفته است که قصد دارد یکمیلیون بشکه در روز در ماه فوریه و مارس از تولید خود کم کند تا از انباشت نفت در انبارها جلوگیری کند.
یرگین گفت: هم تولید واکسن و هم کاهش عرضه باهم باعث خواهند شد تا قیمت نفت درگذر ویروس در سال 2021 بهبود یابد.
*خطرات ویروس کرونا
قیمت نفت در حال حاضر سومین هفته متوالی افزایش قیمت را پشت سر میگذارد. نفت خام ایالاتمتحده در روز جمعه بهوقت آسیا به قیمت 53.08 دلار در هر بشکه رسید. در پایان دسامبر قیمتها بالای 48 دلار در هر بشکه بود. درعینحال نفت برنت روز جمعه باقیمت 55.69 دلار هفته را به پایان رساند. برنت اواخر دسامبر بالای 51 دلار معامله میشد.
اوپک اعلام کرد که انتظار دارد تقاضای جهانی نفت در سال 2021 نسبت به سال گذشته 5.9 میلیون بشکه در روز افزایش یابد و به 95.9 میلیون بشکه در روز برسد. پیشبینی آنها نسبت به ارزیابی ماه گذشته بدون تغییر بوده است.
در گزارشی که روز پنجشنبه منتشرشده بود، اینطور گفتهشده که پیشبینی 2021 با فرض بهبودی سلامت در فعالیتهای اقتصادی ازجمله تولید صنعتی، بهبود بازار کار و فروش خودرو بالاتر از سطح سال 2020 است. بااینوجود یرگین هشدار داد که تقاضای نفت به چگونگی وضعیت ویروس بستگی دارد.
به گفته تحلیلگران در صورت ادامه روند ویروس کرونا و درصورتیکه واکسن بهاندازه کافی مؤثر نباشد، تقاضای انرژی دوباره سقوط خواهد کرد.
*انقلاب دوم برای نفت شیل امریکا
یرگین گفت: زمان انقلاب دوم برای تولیدکنندگان نفت شیل ایالاتمتحده فرارسیدهاست. رونق حفاری این صنعت، امریکا را به جایگاه بزرگترین تولیدکننده نفت در جهان در سال 2018 رسانده است.
به گفته یرگین در نیمه دوم سال جاری شاهد شروع دوباره تولید نفت شیل ایالاتمتحده خواهیم بود.
بااینحال هنوز مشخص نیست سیاستهای انرژی بایدن برای صنعت شیل ایالاتمتحده چه وضعیتی خواهد داشت.
ماه دسامبر، دن برولیت، وزیر انرژی ایالاتمتحده هشدار داد که تولیدکنندگان نفت شیل ایالاتمتحده باید نگران سیاست اقلیمی بسیار تهاجمی در دولت بایدن باشند.
به گفته تحلیلگران، بایدن، عملیات فرکینگ- فرایند استخراج سوخت فسیلی از زمین- را ممنوع نمیکند، اما بسیاری از آنها معتقدند هدف بایدن تنظیم مقررات سختگیرانه است.